joi, martie 28, 2024

Dumitru Verdianu, un alt sculptor român de clasă mondială!

Must Read

Renumitul sculptor trăiește în Viena

El a fost decorat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 25 iulie – 5 august 2018, expoziţia personală a artistului basarabean Dumitru Verdianu.

Acest proiect cultural este realizat la iniţiativa şi cu sprijinul primăriilor din municipiile înfrăţite Cluj-Napoca şi Ungheni (Republica Moldova), în cadrul programului România Centenar.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 25 iulie 2018, de la ora 18:00, în Sălile de Expoziţii Temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa artistului şi a invitaţilor săi de la primăriile celor două municipii. Din partea muzeului va fi gazdă Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziţiei.

Dumitru Verdianu s-a născut în anul 1954 în localitatea Ungheni, din Republica Moldova. Educaţia artistică a început-o la Liceul de Artă din Chişinău. Beneficiind de o bursă unională, a avut şansa de a-şi continua instruirea artistică, timp de şase ani, la Universitatea de de Artă din faimosul centru cultural Sankt Petersburg, cu licenţă în sculptură, obţinută în anul 1982. După ce s-a stabilit cu familia în Austria, din dorinţa de perfecţionare, a urmat, la Universitatea de Artă din Viena, studiile masterale la clasa de sculptură a profesorului Michelangelo Pistoletto, finalizate cu obţinerea titlului de Magister Artius în anul 2000. Dumitru Verdianu este artist liber profesionist din anul 1982, membru al uniunilor profesionale din Republica Moldova, Federaţia Rusă şi Austria.

Debutul expoziţional al lui Dumitru Vedianu a fost în anul 1978, iar de atunci artistul a fost prezent, prin lucrările sale, la peste 200 de expoziţii personale sau colective, dar şi în colecţii din numeroase ţări europene, Federaţia Rusă sau Canada.

Aflat la orizontul maturităţii artistice, pelerin în zările lumii, Dumitru Verdianu a ştiut să acumuleze în traistă talanţi cu valoare perenă de la maeştri şi şcoli renumite de artă din răsăritul şi apusul Europei, dar şi din fondul ancestral al obârşiilor autohtone, astfel încât, acum, opera sa să fie deopotrivă exponentă şi ambasador al filonului  estetic naţional,  în conjuncţie coerentă cu pulsul contemporan al artei contemporane europene.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 25 iulie – 5 august 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Dumitru Verdianu: tribulațiile unui sculptor “rătăcitor”

“Artistul Dumitru Verdianu a refăcut în creația sa, practicintregul parcurs al sculpturii secolului XX. Este o personalitate extrem de inventivă și imaginativă. Mare admirator al lui Brâncuși, el a resimțit continuu prezența acestui reper puternic în sistemul său de valori. Un alt reper al inspirației sale este cultura țărănească – o recurentă a artei culte în întregul spațiu românesc, mșstenită, poate, tot de la Brâncșsi, intemeietorul modernitatii plastice.”

Vladimir Bulat, critic de artă
Chișinău / București, septembrie 2004

Artist statement

În dalta sa, sculptorul poartă toată viața, diferite teme. Aș vrea să ajung într-o bună zi să spun: Uite, această lucrare este terminată, căci am spus totul și nimeni altcineva nu mai poate adăuga ceva, așa cum nimeni nu mai are ce adăuga la Începutul Lumii al lui Brâncuși – oul acela conține tot adeăarul.”

Dumitru Verdianu, sculptor

Scurtă Biografie

Născut în 1954 la Ungheni, Moldova. Începe să studieze la Liceul de Arte Plastice din Chișinău și continuă studiul la Academia de Arte Plastice din St. Petersburg. În 1982, își sustine lucrarea de diplomă și în următorii ani lucrează intens pentru expozițiile personale și onorează diferite comenzi. Între anii 1996-2000 studiază la Viena cu profesorul Michelangelo Pistoletto, aceasta având o mare influență în creațiile lui viitoare. Din anul 1992, trăiește împreună cu familia sa la Viena, unde își și desfășoară activitatea, dar îl regăsim atât la Chișinău cât și la St. Petersburg, unde și-a păstrat atelierul de creație. În fiecare an este invitat să participe la numeroase expozitii și simpozioane internaționale și conduce ateliere de creație în diferite țări.

Până acum, a participat la peste 200 de expozitii internaționale, personale și de grup. Lucrările sale pot fi găsite atât în muzee și spații publice, cât și în galerii și colecții particulare din Rusia, Moldova, România, Austria, Cehia, Ungaria, Germania, Franța, Suedia și Israel.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Mi-a făcut plăcere să-l revăd astăzi, la Chișinău, pe artistul plastic Dumitru Verdianu, pentru a-i înmâna titlul onorific de „Maestru în Artă“. I-am conferit acest titlu cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, în semn de recunoștință pentru promovarea valorilor spirituale ale neamului nostru, și pentru succesele remarcabile în activitatea de creație. I-am mulțumit domnului Dumitru Verdianu pentru devotamentul față de artă, pentru că împărtășește din măiestria sa cu oamenii, dar și pentru că susține evenimentele culturale din orașul natal, Ungheni. De asemenea, l-am încurajat să participe la o tabără de creație la Chișinău, pentru a le vorbi despre specificul profesiei sale tuturor celor pasionați de sculptură de acasă”.

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This