sâmbătă, aprilie 20, 2024

Cu ochii spre viitor: Academia Orchestrei Filarmonicii din Viena!

Must Read

https://www.euronews.com/culture/2022/08/11/eye-on-the-future-the-vienna-philharmonic-orchestra-academy

A cânta la Filarmonica din Viena este unul dintre simbolurile supreme ale performanței pentru un muzician. Tradițiile și stilul său unic muzical sunt renumite, dar această orchestră de renume mondial știe, de asemenea, că trebuie să hrănească următoarea generație de talente muzicale, dacă dorește să continue să prospere în viitor. Acesta este motivul pentru care în 2018, pentru prima dată în istoria sa, orchestra a înființat Academia Orchestrei Filarmonice din Viena. Dar cum este să fii student la această prestigioasă școală de finisare pentru muzicieni clasici? Reporterii de la euronews.com au mers în capitala Austriei pentru a-i întâlni pe unii dintre ei și a afla. 

“Cu siguranță, este ceva care ne-a schimbat toată viața- să cânt cu Filarmonica din Viena și să experimentăm asta, este, pur și simplu, incredibil!” – Theresia Prinz, studentă a Academiei.

Generația următoare

Filarmonica din Viena și-a fondat propria sa academie de muzică, cu scopul principal de a identifica și de a promova o nouă generație de vedete pentru orchestra sa.  Elaborând un program exclusiv și versatil de doi ani, academia a preluat circa o duzină de studenți, inclusiv pe Lucas Stratmann, din New York. 

„Toți exersăm singuri, ore în șir. Dar avem această oportunitate de a veni împreună și de a crea această muzică împreună, care este cu adevărat minunată!” 

Petra Liedauer, un alt membru al academiei, a declarat pentru euronews.com: „Încă îmi amintesc foarte bine de prima repetiție, am fost foarte aproape de lacrimi, pentru că nu-mi venea să cred ce trăiam”. 

Unul dintre obiectivele-cheie din spatele programului este ca studenții să absoarbă tradițiile orchestrei și stilul legendar de a cânta împreună.

„Cel mai important este să cântați în orchestră, pentru că acolo se transmit și se transmit lucrurile!” – explică Michael Bladerer, fondatorul Academiei Orchestrei Filarmonicii din Viena. 

„Lecțiile luate în fiecare săptămână de la un coleg sunt, desigur, foarte importante. Muzica de cameră este esențială, atunci când nu există dirijor în fața ta, pentru că îți dai seama brusc când trebuie să-ți asumi responsabilitatea, când trebuie să o cedezi, peste și când trebuie să vă ascultați unul pe altul! – explică Bladerer.

© Euronews
Fondatorul Academiei Orchestrei Filarmonicii din Viena, Michael Bladerer. © Euronews

A face muzicieni grozavi

În perioada petrecută la academie, studenții beneficiază și de instruire individuală, de la unii dintre cei mai experimentați interpreți ai Filarmonicii din Viena. 

„Cred că este responsabilitatea noastră să putem comunica cu ei ceea ce am învățat în trecut, nu doar cântând cu ei în orchestră, ci și fiind capabili să le oferim sfaturi și să îi ajutăm să devină ei înșiși muzicieni independenți!” a explicat Benjamin Morrison, primul violonist al Filarmonicii din Viena. 

Stratmann este de acord, insistând că această abordare individuală de formare împreună cu cântatul în orchestră a fost crucială, pentru a-l face un muzician clasic mai bun. 

© Euronews
Primul violonist al Filarmonicii din Viena Benjamin Morrison ,cu studentul Academiei Lucas Stratmann. © Euronews

„Am reușit să învăț atât de multe despre aspectele tehnice ale jocului, dar și despre o gândire mai imaginativă în stilul meu. Este doar această profunzime incredibilă de cunoștințe, pe care o putem primi în aceste lecții!” – a declarat el. 

Obiectivul tuturor: atingerea excelenței!

Pe măsură ce orchestra se uită către viitor ca și campioană a muzicii contemporane, studenții au, de asemenea, șansa unică de a cânta alături de unii dintre cei mai realizați compozitori ai generației lor, precum maestrul britanic Tomas Adès. 

„Este întotdeauna foarte interesant să ai plăcerea de a cânta într-o orchestră mare ca aceasta pentru prima dată!… Și simt că insreumentiștii mai tineri acum, s-ar putea să-i vedem cântând pentru mulți ani de acum încolo. Deci, acesta este un sentiment foarte minunat!” – spune Adès.

© Euronews
Maestrul britanic Tomas Adès. © Euronews

Cu toate acestea, studenții au nevoie de multe calități pentru a reuși. Pentru Bladerer, cea mai importantă trăsătură pe care trebuie să o posede un student este angajamentul față de excelență. 

„Excelența este chiar în vârf! Desigur, tradiția este o valoare esențială, eleganța joacă un anumit rol, dar excelența este esențială. În cele din urmă, tot ceea ce faci trebuie să fie la cel mai înalt nivel!” 

O lume competitivă

Lucas Stratmann face parte dintr-o viitoare generație de muzicieni clasici cu mari speranțe, dar a deveni muzician profesionist nu este cea mai ușoară alegere de carieră.

„Lumea muzicii clasice este foarte competitivă și este ușor să fii prins în asta”! – spune el. 

„Am avut câteva îndoieli, probabil ,în jurul vârstei de 14 sau 15 ani. Voi putea cu adevărat să fac o carieră din asta? Voi putea face performanță? Ce voi face cu muzica? Și vreau să spun, îmi place muzica. Iar faptul că sunt aici, m-a asigurat că pot avea o carieră în muzică, ceea ce este un sentiment incredibil!” – insistă americanul.

Dar ce simți să faci parte dintr-o școală atât de elitistă?

„…nu numai că aceasta a fost o experiență muzicală atât de îmbogățitoare pentru mine, ci mi-am făcut și prieteni incredibili, care m-au crescut și m-au inspirat atât de mult!” – adaugă Stratmann. 

Violonistul Robert Amadeo Sanders este de acord: „Lucrăm împreună ziua, apoi ne adunăm noaptea și petrecem. Și să ai acest sistem de asistență, este cu adevărat, este ,cu adevărat, minunat!”

© Euronews
„Cel mai mare vis al meu ar fi să câștig un loc într-o orchestră”, spune oboista Katharina Kratochwil (dreapta) © Euronews

“Ne ascultăm exersând și petrecem timp împreună! Este foarte distractiv, întotdeauna!” – Theresia Prinz, studentă a Academiei Orchestrei Filarmonicii din Viena, Flaut

“Întâlnește și salută“!

În perioada petrecută în academie, studenții nu numai că au șansa de a experimenta dirijori legendari pe scenă – de exemplu, cu maestrul de renume mondial Christian Thielemann, dar îi pot cunoaște și personal, în cadrul așa-numitelor sesiuni de „întâlnire și salutare”.

Thielemann spune că unul dintre cele mai importante și mai dificile lucruri pe care elevii le vor învăța este ceea ce el descrie ca fiind omogenitatea sau conceptul de a deveni ca unul.

© Euronews
Maestrul Christian Thielemann. © Euronews

“De foarte multe ori, sunt foarte simpli. Și pentru că nu au experiență, au un mod foarte direct de a aborda lucrurile. Eu nu mai sunt așa, sunt puțin mai întărită și asta se pierde puțin. Apoi, uneori, mă gândesc că mă pot vedea în ei!”- spune Thielemann, în timp ce râde. 

De asemenea, studenții participă uneori la momente istorice, cum ar fi susținerea unei premiere mondiale la emblematica Sagrada Familia sau la Concertul de noapte de vară de la Palatul Schönbrunn din Viena. 

© Euronews
Unii dintre studenți au avut șansa de a cânta în emblematica Sagrada Familia din Barcelona © Euronews

Rezumând timpul petrecut până acum la academie, interpreta la oboi Katharina Kratochwil, spune: „Visul meu cel mai mare ar fi să câștig un post într-o orchestră, să pot cânta la oboi, într-o orchestră. Desigur, ar fi cel mai bine dacă ar fi la Filarmonica din Viena.”

După ce a câștigat o poziție în secțiunea a doua de vioară a Orchestrei, Stratmann încheie prin a declara: „A cânta la Filarmonica din Viena este ceva la care am visat și mai mult, odată ce am ajuns aici și am văzut cât de multă plăcere are toată lumea, cântând în orchestră și cum s-au angajat să prezinte muzica și arta într-un mod atât de frumos, iar asta mi-a revigorat pasiunea pentru muzică!”

TEXTUL DE MAI SUS REPREZINTĂ O TRADUCERE A UNUI ARTICOL DE PE www.euronews.com: https://www.euronews.com/culture/2022/08/11/eye-on-the-future-the-vienna-philharmonic-orchestra-academy

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This