sâmbătă, mai 18, 2024

Clinica pentru copii din Graz, aproape de colaps!

Must Read

Personalul insuficient și numărul mare de infecții, coroborate cu reducerea numărului de paturi, au adus unitatea la un pas de blocaj al activității

Deși criza de medici pediatri din zonă este cunoscută de ani de zile, Ministerul Sănătății nu a luat nici o măsură

Ambulatoriul de Urgență al Clinicii pentru copii de la LKH Graz este în prezent  plin, aproape de  limită. Cu toate acestea, medicii pediatri rezidenți nu se așteaptă la o îmbunătățire a situației, pentru că aici există de ani de zile un deficit de personal, care devine o problemă din ce în ce mai mare. Potrivit televiziunii orf.at, situația este critică, aproape la limită, dar este încă gestionabilă în acest moment, potrivit declarației dr Sabine Löffler, medic principal în ambulatoriul de Urgență al Clinicii de copii din Graz LKH.

Vara – o perioadă critică!

„Avem într-adevăr, dacă mă uit în urmă în ultimii șase până la opt ani, cifre care sunt la fel de mari acum, vara, precum le avem în mod normal iarna, în timpul sezonului gripei. Într-adevăr, nu am avut niciodată atât de multe infecții mixte pe care le avem în prezent, în camera de urgență în această perioadă a anului”, spune dr Löffler. Numai în weekendul trecut, au fost tratați 160 de pacienți în 24 de ore, o cifră care, în mod normal, este înregistrată doar în perioada sezonului gripal. Numărul mare de pacienți, lipsa personalului și numărul redus de paturi s-au făcut simțite, potrivit Sabinei Löffler. Paturile insuficiente din secții, timpii de așteptare de până la patru ore și turele de 25 de ore din partea medicilor, sunt probleme care nu pot fi rezolvate, pentru moment.

Cu toate acestea, a existat deja o reacție: „În ce privește munca medicilor, tocmai a fost introdus un schimb suplimentar de zi, în weekendurile aglomerate, astfel încât aceste ture de 25 de ore să poată fi gestionate mai bine, ca ei să poată lua o pauză. Și în ceea ce privește asistența medicală, ne-am consolidat turele de noapte, în special, în orele de vârf” – arată dna Löffler.

Nici o pauză pentru medicii rezidenți!

În altă ordine de idei, numărul de pacienți infectați cu virusul Covid crește din nou, la clinica pentru copii. Ar fi util, pentru situația de la clinică, dacă părinții ar putea oferi ajutor medicilor rezidenți. În Stiria există o lipsă de medici pediatri de ani de zile și aceasta crește constant, în special, în rândul medicilor de specialitate. Potrivit experților, mai mult de o treime din posturi sunt libere, în regiunile rurale. O problemă care duce nu numai la o așa-numită societate cu două clase, deoarece costurile vizitei la un medic la alegere pot fi destul de mari, ci și la o creștere a numărului de pacienți în Ambulatoriul de Urgență al clinicii pentru copii de la LKH Graz, unde se confirmă că, la sfârşit de săptămână, îngrijirea pediatrică se confruntă cu dificultăți, tocmai din cauza personalului insuficient.

Multă muncă, bani puțini!

Părțile nordice ale Stiriei sunt cele mai afectate de lipsa pediatrilor, potrivit purtătorului de cuvânt al medicilor pediatri din Stiria, Hans Jürgen Dornbusch: „Lipsa tot mai mare a medicilor care să asigure o sănătate și o îngrijire adecvată pentru copii și tineri se datorează, probabil, volumului mare de muncă și dorinței inexistente de a merge singur la o muncă plină de responsabilități și în condițiile în care timpul necesar consultațiilor și tratamentului copiilor să nu fie luat în considerare, în remunerație!” – explică dr Dornbusch.

Sugestiile medicilor nu au fost luate în seamă!

Ca urmare, Societatea Austriacă pentru Pediatrie și Medicina Adolescentului a înaintat Ministerului Sănătății și instituțiilor de asigurări sociale, la începutul anului 2020, un program în zece puncte, pentru a îmbunătăți situația: „Practica didactică pentru medicina copiilor și adolescenților, analogă cu medicina generală, înființarea de unități de îngrijire pediatrică pur primară, controale de sănătate pentru juniori, continuarea examinărilor mamei și copilului de la vârsta școlară și valorificarea orelor lucrate, care nu au mai fost ajustate din 1994 – adică de 28 de ani, sunt problemele noastre!”- arată Jürgen Dornbusch. Probleme care, până acum, nu au fost încă rezolvate.

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This