sâmbătă, mai 18, 2024

Austria vă așteaptă!

Must Read

Sunteţi interesați să trăiţi şi să munciţi în Austria?Aici găsiţi informaţii generale despre condiţiile de bază pentru imigrarea dvs. şi a familiei dvs., despre traiul şi munca în Austria, precum şi date de contact şi linkuri către instituții și persoane de contact importante.

Austria, ca destinație atractivă

Atât în contextul UE cât şi la nivel mondial, Austria se numără printre cele mai bogate şi dezvoltate economii naţionale. Peste 300 de întreprinderi multinaţionale îşi au sediul principal european sau centrul de producţie europeană în Austria.

Prin vitalitatea economică, prin sistemul de sănătate, prin sistemul de învăţământ recunoscut la nivel internaţional, prin stabilitate şi siguranţă, Austria oferă locuitorilor săi un standard de viaţă deosebit de ridicat. Capitala sa Viena a fost desemnată de mai multe ori succesiv în Mercer-Quality of Life-Index , oraşul cu cea mai ridicată calitate a vieţii din lume.

Pe lângă un mediu economic stabil, Austria oferă şi condiţii de viaţă excelente graţie poziţiei sale geografice și climei temperate agreabile, precum şi excelente condiții de petrecere a timpului liber. Indiferent dacă sunteţi interesat de artă şi cultură, de sport sau de arta culinară, Austria are câte ceva de oferit pentru fiecare.

Ca ţară industrială modernă, Austria se distinge printr-un comerţ exterior dinamic şi foarte diferenţiat. Întreprinderile austriece sunt conectate la reţeaua economică internaţională şi se bucură de succes internaţional datorită produselor şi serviciile oferite.

În plus, ţara este o destinație de TOP pentru inovaţii: serviciile de cercetare şi dezvoltare excepţionale consolidează competitivitatea economiei austriece la nivel naţional şi internaţional.

Austria oferă nu numai o calitate excepţională a vieţii, ci şi multe şi interesante posibilităţi de locuri de muncă pentru talentele internaţionale. O activitate la export foarte susţinută, un număr mare de organizaţii şi firme internaţionale, peste 400 de lideri de piaţă şi un peisaj inovativ al cercetării creează perspective atractive pentru desfăşurarea activităţii.

Imigrarea din statele Uniunii Europene

Una dintre marile realizări ale Uniunii Europene este libera circulaţie a forţei de muncă. Cetăţenii din Spaţiul Economic European (SEE) şi cei din Elveţia şi membrii familiilor acestora au posibilitatea de a migra în orice stat al Uniunii Europene, respectiv din SEE, şi de a se angaja acolo. Forţa de muncă din aceste state are astfel acces liber la piaţa muncii din Austria şi nu are nevoie de autorizaţie suplimentară pentru a-şi desfăşura activitatea aici.

Cetăţenii din UE, respectiv cei din SEE (statele UE precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia), precum şi elveţienii profită de libertatea de stabilire şi de libera circulaţie a forţei de muncă. Aceştia au astfel posibilitatea de a se stabili pe termen lung în Austria fără a necesita permise suplimentare şi își pot construi o viaţa aici. Pentru a profita de această facilitate, ei trebuie să îndeplinească una dintre următoarele trei condiţii:

 • Să desfăşoare o activitate în calitate de angajaţi sau lucrători independenţi în Austria.
 • · Să poată dovedi că dispun de suficiente mijloace de asigurare a existenţei şi de o asigurare de sănătate completă pentru ei şi membrii familiilor lor.
 • · Să facă dovada faptului că urmează studii în Austria, că dispun de suficiente mijloace de asigurare a existenţei şi de o asigurare de sănătate completă pentru ei şi membrii familiilor lor.
  După maximum 3 luni, ei trebuie doar să se înregistreze la autorităţile competente pentru rezidenţă şi, în cazul în care îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus, vor primi un certificat de înregistrare. De asemenea, pentru membrii familiilor cetăţenilor din UE/SEE, precum şi ai cetăţenilor elveţieni există posibilităţi mai simple de imigrare în Austria. Dispoziţiile tranzitorii se aplică pentru cetăţenii statelor membre ale UE care au aderat de curând (a se vedea mai jos). Întrucât pentru aceştia se aplică derogări privind libera circulaţie a angajaților, ei au nevoie şi de un permis în conformitate cu Legea privind încadrarea în muncă a cetăţenilor străini (Ausländerbeschäftigungsgesetz). Condiţiile centrale privind acordarea unui permis de muncă sunt:
 • Existenţa unei oferte de muncă.
 • Viitorul angajator solicită un permis de muncă de la oficiul local de servicii publice de ocupare a forţei de muncă.
 • Serviciul public de ocupare a forţei de muncă stabileşte în cadrul testării pieţei forţei de muncă faptul că pentru un anumit loc de muncă nu este disponibilă o altă persoană potrivită de pe piaţa austriacă a muncii.

Sfaturi și informații utile

 • Intenţia de a munci în Austria ridică numeroase probleme ce depăşesc sfera muncii și se referă la găsirea unei locuinţe, sistemul de sănătate, securitatea socială şi alte aspecte. În paginile următoare găsiţi instrucţiuni, contacte şi linkuri care au rolul de a vă ajuta în aflarea răspunsurilor la aceste întrebări importante.
 • Sănătatea
 • Asistenţa medicală în Austria este excelent asigurată. Sistemul de sănătate austriac este unul dintre cele mai bune din lume.
 • Aici găsiţi o prezentare generală a asigurării de sănătate austriece inclusiv a asigurării obligatorii, a coasigurării membrilor familiei şi a serviciilor medicale din Austria. Asigurarea socială austriacă vă oferă informaţii detaliate privind tratamentele medicale şi prestaţiile şi serviciile caselor de sănătate.
 • Piaţa muncii
 • Care este situaţia pieţei muncii în Austria şi care sunt salariile? Care sunt cele mai accesibile forme de muncă, ce drepturi şi obligaţii au lucrătorii şi ce se înţelege prin parteneriatul social? Aici găsiţi informaţii despre piaţa munciidreptul munciiformele de angajaresalarii sau concediu.
 • Site-ul EURESal portalului european pentru mobilitate profesională vă informează cu privire la publicarea locurilor de muncă vacante în întreaga Uniune Europeană. Găsiţi o listă cu agenţii de recrutare a forţei de muncă şi portaluri de locuri de muncă din Austria pe site-ul serviciului public de ocupare a forţei de muncă AMS, respectiv al ghişeului unic al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Austria (disponibile numai în limba germană).
 • Limba străină – Învaţă germana
 • Site-ul în mai multe limbi străine sprachportal.integrationsfonds.atvă oferă nenumărate posibilităţi de a înveţa germana online sau de a vă îmbunătăţi cunoştinţele deja dobândite. Cursurile şi exerciţiile vă sunt gratuit puse la dispoziţie. Pe de altă parte aici puteţi găsi datele de contact ale tuturor instituţiilor care oferă cursuri de limba germană din Austria şi din alte ţări la nivel mondial.
 • Educaţia şi formarea
 • Austria are un sistem de învăţământ recunoscut la nivel mondial, care se distinge prin legătura strânsă dintre economie şi învăţământ. Pe lângă oferta sistemului de învăţământ austriac clasic există şi o serie de şcoli internaţionale cu predare în alte limbi.
 • Recunoaşterea formărilor şi calificărilor profesionale
 • Recunoaşterea calificărilor sau formărilor profesionale precum și diplomele de studii obţinute în străinătate vă pot îmbunătăţi şansele profesionale. Pe http://www.berufsanerkennung.at/en puteţi afla în câţiva paşi, unde vă puteți adresa pentru recunoaşterea calificării/formării profesionale.
 • ENIC NARIC AUSTRIA este ghişeul unic şi locul unde vă puteți adresa oficial pentru toate problemele legate de recunoaşterea transfrontalieră în domeniul învăţământului superior, fiind responsabil cu recunoaşterea internaţională a diplomelor şi titlurilor academice.
 • Impozitele
 • Toate veniturile din străinătate ale persoanelor fizice cu domiciliul sau reşedinţa obişnuită în Austria fac obiectulimpozitului pe venituri austriac.
 • Ministerul federal de finanţe informează publicul în detaliu în ceea ce priveşte sistemul de impozitare austriac în general şi impozitarea lucrătorilor în special. Ar putea fi relevantă pentru dvs. şi actuala convenţie pentru evitarea dublei impozitări!
 • Locuinţele
 • Cât de scumpe sunt locuinţele în Austria şi cum pot găsi o locuinţă? În comparaţie cu alte ţări, Austria se caracterizează printr-un bun raport între costuri şi beneficii. Aici găsiţi informaţii şi linkuri suplimentare privind căutarea unei locuinţe, chiria şi obligaţiile de înregistrare.
 • Procedurile administrative din Austria  oesterreich.gv.at , o platformă internet a autorităţilor austriece vă oferă suport în ceea ce priveşte procedurile administrative din Austria.

Informațiile de mai sus au fost preluate de pe site-ul https://www.advantageaustria.org/.

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This