sâmbătă, mai 18, 2024

Austria își propune să atragă 75.000 de asistente medicale!

Must Read

Salarii mai mari și concedii mai lungi se numără printre atracțiile propuse de Guvern!

Austria a dezvăluit un pachet de reforme de un miliard de euro pentru a îmbunătăți condițiile de muncă pentru profesioniștii din sectorul sănătății.

Într-un comunicat de presă de joi, ministrul Sănătății Johannes Rauch (Verzii) a declarat că pachetul va include salarii mai mari pentru asistente.

„Vor fi măsuri masive pentru a face profesia de asistent medical mai atractivă”, a spus ministrul. Pentru 2022 și 2023, guvernul va oferi un total de 520 de milioane de euro ca bonus salarial lunar pentru profesioniști, a spus Rauch. Acest lucru ar trebui să dureze inițial cel puțin doi ani până când alte măsuri vor începe să intre în vigoare. Pregătirea pentru cariera de asistent medical va fi stimulată și prim investiții, potrivit ministrului. Va exista o subvenție federală pentru formare de cel puțin 600 EUR pe lună. În plus, o bursă de asistent medical pentru cei care trec (sau revin) la profesia de asistent medical de până la 1.400 EUR va fi finanțată de Agenția Austriacă pentru Ocuparea Forței de Muncă, AMS. Ca măsură de protejare a lucrătorilor și pentru a-i stimula să nu se orienteze către alte profesii, Guvernul a explicat că toți cei peste 43 de ani vor primi o săptămână suplimentară de concediu plătit. În plus, toți angajații din îngrijirea pe termen lung pentru pacienți internați, vor fi plătiți două ore în plus, pentru fiecare tură de noapte.

Printre cele peste 20 de măsuri pe care Ministerul Sănătății le va detalia în zilele următoare, se numără și măsuri de creștere a ajutorului pentru cei care au nevoie de îngrijire și pentru rudele care își îngrijesc familiile, se arată în comunicatul de presă. Rudele angajate ca îngrijitoare vor primi un bonus familial de 1.500 EUR pe an, dacă oferă cea mai mare parte a îngrijirii la domiciliu și sunt ei înșiși asigurați sau coasigurați. Angajarea în îngrijirea de 24 de ore pe zi urmează să fie, de asemenea, „făcută mai atractivă”, dar detaliile sunt încă așteptate.

Atragerea de personal din străinătate

Guvernul mizează și pe personal atras din afara Austriei și a Uniunii Europene, pentru a angaja mai mulți profesioniști. În viitor, asistenții medicali care au finalizată formarea profesională, vor primi „semnificativ mai multe” puncte în procesul de acces la așa-numitul permis de ședere alb-roșu – Rot Weiss Rot (RWR). De asemenea, va crește numărul de puncte acordate profesioniștilor în vârstă, facilitând limita de vârstă la angajare a asistenților medicali, de la 40 la 50 de ani. Solicitanții RWR trebuie să atingă un anumit prag de puncte pe baza unor criterii, inclusiv vârsta și educația, pentru a obține permisul. Recunoașterea pregătirii dobândite în străinătate va fi semnificativ simplificată, accelerată și debirocratizată, promite Guvernul. Iar asistentele medicale vor putea fi angajate încă înainte de finalizarea recunoașterii oficiale a calificărilor lor, obținute în străinătate.

Mare nevoie de reforme!

„Oamenii care lucrează în îngrijire și sănătate meritau de mult aceste lucruri!”- a declarat Rauch. Guvernul se așteaptă ca pachetul de măsuri să atragă peste 75.000 de oameni, pentru a ocupa posturile vacante din sector până în 2030.

Liderul Partidului Verzilor, Sigrid Maurer, a declarat că măsurile vor fi un pas esențial către egalitatea de gen. „La urma urmei, femeile, îndeosebi, lucrează în profesiile de îngrijire, unele având grijă și de rude acasă!”

Anunțul Guvernului vine în timp ce mai multe proteste au avut loc loc joi, în toată Austria, cu prilejul Tag der Pflege (Ziua îngrijirii). Profesioniștii din sectorul sănătății și asistenței medicale au ieșit în stradă pentru a cere să fie mai bine plătiți și a protesta împotriva penuriei de personal, a supraîncărcării și a epuizării.

„De ani de zile, cerem condiții mai bune de lucru și salarii mai bune! Mii de paturi sunt acum goale pentru că nu avem suficient personal. În Styria, în prezent,se resimte o lipsă de circa 3.000 de paturi dintr-un total de 13.000, din sectorul asistenței medicale!”- a declarat Beatrix Eiletz, șefa Consiliului Styrian Volkshilfe, pentru cotidianul derstandard.at. Nu este neobișnuit ca asistentele să renunțe la locurile de muncă și să treacă la profesii complet diferite, crescând astfel decalajul. Problema lipsei asistentelor medicale este una veche în Austria, dar a fost agravată de pandemia de coronavirus.

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This