sâmbătă, mai 18, 2024

Atacul Iranului cu drone asupra Israelului a eșuat

Must Read

Iranul a atacat direct Israelul pentru prima dată – în ciuda avertismentelor internaționale. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a confirmat în acea noapte că peste 300 de drone, rachete și rachete de croazieră au fost trase în Israel. „Majoritatea covârșitoare” dintre aceștia au fost interceptate aproximativ 98 la sută.

După atacul iranian, au existat alarme cu rachete în diferite locuri din Israel, sambata seara. Potrivit armatei, sirenele de avertizare au urlat în zone precum sudul Israelului, Marea Moartă, zona mare a Ierusalimului și nordul țării. Potrivit rapoartelor presei, aproape toate rachetele au fost interceptate în drum spre sau peste Israel. Ca o reamintire: Iranul se află la aproximativ 2000 km distanță de Israel.

Au fost doar pagube ale infrastructurii unei baze aeriene din Israel, dar se află încă în Betireb, ca de obicei. Un copil de zece ani a fost rănit în atacuri, posibil din cauza căderii de resturi, a declarat serviciul de urgență Magen. Într-o scurtă declarație de presă, purtătorul de cuvânt al armatei Hagari nu a comentat posibila reacție a Israelului, dar a spus că sunt pregătiți „pentru orice amenințare care va veni asupra Israelului” și „vor face totul pentru a apăra Statul Israel”.

Misiunea ONU a Iranului declară acțiunea militară asupra Israelului „finală”
În acea noapte, misiunea iraniană la Națiunile Unite a declarat într-o declarație distribuită pe X că lovitura de răzbunare nereușită împotriva Israelului a fost „finală”.

SUA au fost avertizate să nu se implice în conflict:

„Acțiunea militară iraniană, desfășurată în baza articolului 51 din Carta ONU privind apărarea legitimă, a fost un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva facilităților noastre diplomatice din Damasc. Problema poate fi considerată închisă. Cu toate acestea, dacă regimul israelian mai face o greșeală, răspunsul Iranului va fi mult mai dur. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstiți din care SUA TREBUIE să rămână departe!”

Hezbollah și Houthi au atacat, de asemenea, ținte israeliene
În același timp cu atacul aerian iranian asupra Israelului, miliția Hezbollah din Liban a lansat rachete în Înălțimile Golan ocupate de Israel. Miliția aliată Iranului a anunțat duminică seara că a atacat o bază a armatei israeliene din Înălțimile Golan cu „zeci de rachete de tip Katyusha”.

Netanyahu convoacă cabinetul de război
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de război pentru o întâlnire de urgență din cauza atacului iranian asupra Israelului. După cum a anunțat biroul lui Netanyahu sâmbătă seara, cabinetul de război format din cinci membri se întrunește la Tel Aviv. Pe lângă Netanyahu, include ministrul Apărării Joav Gallant și liderul opoziției Benny Gantz, care face parte din centrul politic și care s-au alăturat guvernului de urgență după atacul major fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

„Statul Israel este puternic. IDF este puternică. „Apreciem sprijinul SUA alături de Israel, precum și sprijinul Marii Britanii, Franței și multor alte țări”, a spus el. „Avem un principiu clar: oricine ne face rău, îi facem și noi”, a avertizat el. „Împreună vom rezista și, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom învinge toți dușmanii noștri”, a adăugat Netanyahu.

Ministrul Apărării Galant a subliniat în repetate rânduri că un astfel de atac nu va rămâne fără răspuns. „Un atac iranian direct va necesita un răspuns adecvat israelian împotriva Iranului”, a avertizat Galant vinerea trecută.

Atacul confirmat de SUA
SUA au confirmat și atacul iranian. Președintele american Joe Biden va fi informat în permanență despre situație și se va întâlni cu echipa sa de securitate la Casa Albă sâmbătă după-amiază (ora locală), potrivit unui purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Gardienii Revoluționari iranieni își revendică responsabilitatea pentru atac
Gărzile Revoluționare iraniene au revendicat atacul asupra Israelului. Locații specifice din Israel sunt vizate cu drone și rachete, potrivit unui comunicat distribuit prin presa de stat. Iranul a lansat, de asemenea, rachete de croazieră asupra Israelului, potrivit unui raport al Canalului 12 al Israelului. Timpul lor de zbor este mai scurt decât cel al dronelor. În consecință, Iranul a tras peste 100 de drone și rachete de croazieră. Unii au fost doborâți peste Siria și Iordania.

Ministrul de externe al Israelului a fost nevoit să-și anuleze vizita în Austria
Ministrul israelian de externe Israel Katz și-a amânat acum vizita în Austria. Ministerul de Externe austriac a confirmat sâmbătă seara un raport corespunzător al agenției de presă dpa. Katz s-ar fi întâlnit marți cu ministrul de externe Alexander Schallenberg și cancelarul Karl Nehammer (amândoi ÖVP).

Călătoria ministrului israelian de externe ar fi început mâine, duminică, și l-ar fi dus mai întâi în Ungaria. Ar fi plecat apoi la Viena. Vizitele au fost amânate „până la noi ordine”, a declarat biroul lui Katz sâmbătă seara.

Populația civilă primește instrucțiuni de protecție
Sâmbătă seara, armata israeliană a publicat noi instrucțiuni de protecție pentru populația civilă. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat reporterilor că de duminică nu ar trebui să existe lecții de școală sau alte activități educaționale, nici tabere de vacanță și nici excursii organizate. Vacanțele școlare de două săptămâni pentru sărbătoarea evreiască de Paște încep duminică.

Homeland Security a postat și instrucțiuni suplimentare pe site-ul său. Acestea au început sâmbătă seara la 23:00, ora locală (22:00 CET) și au fost inițial destinate să dureze 48 de ore. Potrivit acestuia, până la 1.000 de persoane au voie să participe la întâlniri în zone care nu sunt aproape de Fâșia Gaza sau Liban. În așa-numitele zone de conflict, până la 30 de persoane au voie să se adune afară și până la 300 de persoane înăuntru. La locul de muncă, cetățenii ar trebui să se asigure, mai ales în aceste zone, că pot ajunge rapid la un adăpost dacă este necesar.

SUA sta în spatele Israelului
Tensiunile militare din Orientul Mijlociu au escaladat după ce doi generali de brigadă iranieni au fost uciși într-un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei Iranului din Siria, pe 1 aprilie.

Biden a asigurat Israelul de sprijinul deplin al SUA în vederea temutului atac din Iran. Sâmbătă, secretarul american al apărării Lloyd Austin a reînnoit această asigurare.

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This