Generalul SRI Gabriel Constantinescu, ultimul bastion al lui Coldea, se teme că nu va mai pupa un nou mandat la Direcţia Regională de Informaţii Moldova Nord  

Gabriel Constantinescu, șeful SRI Regiunea Moldova, ieșean la origine, 52 de ani, a rămas ultimul apropiat al generalului Coldea. Visul lui, de a ajunge pe funcția mentorului său, numărul 2 în SRI, e virusat de dosarele de contrabandă cu țigări, care îl pândesc la cotitură.

Înainte de izbucnirea scandalului Coldea, Constantinescu era chiar în cărți pentru fotoliul de prim-adjunct al directorului SRI. Funcția de prim-adjunct al directorului SRI este aprig disputată, dar șansele sale s-au redus considerabil după ce generalul Florian Coldea a intrat în vizorul justiției. Dar Constantinescu încă mai speră. Dacă nu poate ajunge numărul 2 în SRI, atunci s-ar mulţumi şi cu reînoirea mandatului de șef pe Regiunea Moldova.

În urma demisiei șefului SRI Eduard Hellvig, în 2023, care și-a făcut plinul în timpul mandatului său, se așteaptă numirea unui înlocuitor. Așteptarea prelungită a stârnit o luptă acerbă între posibilii succesori la șefia SRI. 

Gurile rele spun că Lucian Bode secretarul general PNL, râvnește să preia ștafeta, argumentând că serviciile au aparținut întotdeauna județului Sălaj – o tradiție începută de chestorul Virgil Ardelean, zis „Vulpea”, fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne.

„Colectorul” de bani pe zona Moldovei

Pe Gabriel Constantinescu nu l-a chemat așa dintotdeauna, ci și-a schimbat numele. Înainte îl chema Gabriel Bortă, „bortă” însemnând “găoz” pe “moldovinească” și nu se cădea pentru un general SRI.

Gabriel Constantinescu, considerat ultimul bastion a lui Coldea, deține controlul asupra zonei Moldovei și se spune că este fanul expresiei „Capul plecat, sabia nu-l taie”. Adică cine îndrăznește să i se opună, va suporta consecințele, așa cum s-a întâmplat și în cazul celor care au intrat în conflict cu generalul Coldea.

Gabriel Constantinescu s-ar bucura și de protecția baronului de Suceava Gheorghe Flutur, suspectat că ar beneficia de protecția nemților de la BND.

Cunoscătorii spun că șeful SRI Moldova ar fi un bun colector al banilor din această zonă, nefiind străin de controlul asupra traficului transfrontalier de migranți și de țigări.

Gurile rele îl leagă pe Constantinescu de traficul de țigări făcut de filiera fugarului Vladimir Plathoniuc și continuat chiar cu girul unor oameni din  guvernarea Maia Sandu – aspecte la care închid ochii și premierul moldovean Dorin Recean și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.

Dosarul țigărilor ascunse în bușteni din Ucraina, tergiversat la comandă

În ceea ce privește traficul cu țigări, procurorii au intervenit în această filieră, atunci când i-au făcut dosar penal controversatului om de afaceri Vasile Sorin Nicoară, din Dornești.

Nicoară a fost acuzat că ar fi introdus în țară peste 100.000 de pachete de țigări de contrabandă din Ucraina. Metoda era una inedită: țigările erau ascunse în bușteni scobiți, încărcați în vagoane feroviare.

Potrivit unor surse, Gabriel Constantinescu ar fi tras sforile pentru salvarea lui Vasile Sorin Nicoară. Astfel, dosarul ar fi fost tergiversat ani de zile, pentru ca faptele să se prescrie.

Din 28 iunie 2013 și până în 2018, când s-a dispus într-un sfârșit trimiterea în judecată, dosarul nu a făcut altceva decât să se plimbe între Suceava și Rădăuți. În primă fază, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, instituție care l-a declinat către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava. Nici aici nu a făcut prea mulți purici, pentru că a fost retrimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, de unde a fost preluat de la procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Abia în 2018 a fost finalizată ancheta, dispusă cu trimiterea în judecată a lui Nicoară, dar și a unui alt inculpat, Adrian Tsiple, cetățean care are dublă cetățenie, româno-ucraineană.

Vasile Sorin Nicoară ar fi fost căsătorit cu o judecătoare de la Suceava, unde Constantinescu (Bortă) ar fi vrut să oprească dosarul. Judecătoarea nu ar fi fost străină de mai multe dosare făcute la comandă, în spatele cărora s-ar fi aflat chiar generalul SRI, dar și procurorul DIICOT Suceava Marius Cazac.

Un „trio” de succes

„Echipa” Cazac DICOT – Constantinescu SRI ar fi fost completată cu procurarea Mihaela Mihai, adusă de la Botoșani.

Pentru că filiera contrabandei cu țigări a fost pusă pe butuci, s-ar fi căutat o altă sursă de finanțare. Potrivit unor surse, s-ar fi demarat o adevărată campanie de

controale la primăriile din zona Moldovei și la firmele ce licitau la primării. Ar fi fost făcute dosare penale pe bandă rulantă la primării, consilii județene, firme românești, dar și firme străine care nu ar fi acceptat să cotizeze la Constantinescu (Bortă). Unul dintre ultimele dosare ar fi avut în vizor firma georgiană a lui Vaja Jhashi. Firma Trans-Oil Group, cu sediul în Geneva, ar fi fost somată să cotizeze, pentru a-și putea derula afacerile în liniște, spun sursele.

Astfel, firmele din zona Moldovei, dar și primăriile, ar fi fost terorizate cu dosare penale, în spatele cărora s-ar afla șeful SRI Moldova Gabriel Constantinescu, fix după modelul Coldea.

„Bortă”, protectorul baronului PSD de Neamț Ionel Arsene

Presa a relatat că baronul PSD de Neamț Ionel Arsene, zis și Șosetuță, a fost protejat de Gabriel Constantinescu.

Punerea în libertate a lui Arsene de către judecători, în ianuarie 2018,

după ce fusese reținut de procurorii DNA Bacău, s-ar fi datorat tot generalului SRI.

DNA Bacău îl reținuse pe Șosetuță pentru că, în 2013, când avea funcția de deputat, ar fi luat mită de la Gheorghe „Pinalti” Ștefan 100.000 de euro pentru a-și folosi influența pe care ar fi lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea ANI.

A fost un șoc decizia surprinzătoare a Tribunalului Bacău care l-a eliberat și i-a dat doar control judiciar.

Potrivit presei, după reținerea baronului de Neamț, un apropiat al acestuia, Gheorghe Vlasie, zis Ginel, finul lui Ionel Arsene, președintele PSD al CJ Neamț, ar fi luat din casa baronului, la indicația acestuia, o valiză cu 400.000 de euro.

Banii ar fi ajuns la cineva puternic, foarte apropiat de Gabriel Constantinescu, șeful regionalei SRI Moldova. De acolo, Dumnezeu a făcut doar minuni. Una dintre minuni e că Tribunalul Bacău l-a eliberat pe Arsene Șosetuță.

Gabriel Constantinescu, fără susținerea lui Flutur

Din grupul SRI – Constantinescu ar fi făcut parte și fostul șef al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, acuzat că ar fi comandat dosarele penale pe zona Moldovei și ar fi impus oameni în primării pentru a ține sub control marile orașe, cum ar fi Iași. Aici, viceprimarul în funcție ar fi fost impus de Flutur.

Se spune că Biserica ar fi pus umărul la înlăturarea lui Gheorghe Flutur de la șefia consiliului județean după ce, deși ar fi promis că nu va tăia pădurile bisericii mai mult de 20%, el ar fi continuat să taie, ajungând la 40%. Acest lucru a deranjat la culme biserica.

Cancerul PNL pe zona Moldovei este considerat Gheorghe Flutur, care a fost acuzat că a înlăturat sau ținut sub teroare orice primar ce voia să construiască sau să crească în sondaje, făcându-le dosare penale la comandă, cu ajutorul generalului SRI Gabriel Constantinescu, considerat ultimul bastion al lui Coldea în SRI.

Acum, când visul de a ajunge numărul 2 în SRI este tot mai îndepărtat, își dorește măcar încă un „mandat” în fruntea SRI Moldova. O dată însă cu „topirea” aripilor lui Flutur, Constantinescu începe să viseze urât, că i s-ar putea alătura lui Coldea pe banca acuzaților.

Jurnalul Romanesc Viena

Related Posts

  • ianuarie 14, 2025
AUSTRIA. FPÖ şi conservatorii au ajuns la un acord asupra bugetului

„Am luat o decizie crucială şi am elaborat o foaie de parcurs comună pentru a evita o procedură europeană de deficit excesiv împotriva Austriei”, a declarat liderul Partidului Libertăţii (FPÖ),…

  • ianuarie 14, 2025
Jurnalistul Radu Ciobotea transmite o scrisoare deschisă către „Călin Georgescu, Președintele ales al României”

Jurnalistul Radu Ciobotea, președintele Centrului pentru Politici Locale transmite o scrisoare deschisă către Călin Georgescu, despre care spune că este „Președintele ales al României”. Scrisoare deschisăDomnului Călin Georgescu, Președintele ales…