Iași: Sărbătoarea Poeziei, Sărbătoarea Iubirii / Sub semnul astral al lui Grigore Vieru (VIDEO)

Sunt întâmplări, fapte sau evenimente ce se petrec în viața noastră, ce rămân întipărite pentru totdeauna în memoria afectivă, în zona de sensibilitate profund omenească, pe care ne-a dăruit-o Cel de Sus ca pe o comoară de neprețuit.

Cât de fericiți pot fi acei semeni ai noștri care încă mai vibrează la auzul unui vers în dulcea limbă românească, așa cum glăsuia marele poet Grigore Vieru.

„În aceaşi limbă /Toată lumea plânge/În aceaşi limbă /Râde un pământ/Şi doar în limba ta/Durerea poți s-o mângâi/Iar bucuria/S-o preschimbi în cânt/Ți-e dor de mama/Si vinul e mai vin/Şi prânzul e mai prânz/Şi doar în limba ta/Poți râde singur/Şi doar în limba ta/Te poți opri din plâns.”

Și eu mă număr printre acele ființe îndrăgostite de Poezie, și eu sunt cuprinsă de reverie citind versurile marilor Poeți ai neamului.
Astfel se explică pasiunea nedezmințită pentru Mihai Eminescu, dragostea ce o port unui oraș poetic cum este Iașul, sălaș de genii literare, cămin primitor al artiștilor, al poeților și muzicienilor. Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, ajuns la cea de a XV-a ediție este o dovadă vie a ceea ce spun. Parafrazând un celebru vers al Poetului sărbătorit la mijloc de Mai (”Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu întreaga viață am visat să trec Prutul”) mărturisesc că visul meu nu a fost să ajung în Cosmos, nici măcar la Viena, dar dacă tot am ajuns în orașul valsului, îmi propun să fac și mai bine cunoscută personalitatea „Luceafărului” la Viena !

Așadar, trăiesc zilele acestea câteva bucurii adevărate: să fiu invitată la Festivalul Internațional Grigore Vieru (Iași – Chișinău), eveniment organizat sub auspiciile celor două Primării, Iași – Chișinău, al Asociației Culturale „Feed-Back” , al Ateneului Național din Iași și a celorlalte instituții de cultură organizatoare, și chiar să primesc o frumoasă distincție pentru contribuția mea la promovarea culturii române în Capitala Austriei, la dezvoltarea legăturilor dintre cele două capitale culturale, Viena și Iași.

Cuvintele rostite de către Primarul Municipiului Iași, un inspirat Laudatio, în momentul în care am urcat pe scenă, mi-au întărit convingerea că tot ceea ce fac este pus în slujba semenilor mei, pentru crearea de punți de legătură între spiritualitatea celor două popoare, român și austriac, dar mai ales din dragoste de Eminescu, din dragoste de Iași, al cărui cetățean de onoare mă număr.

Țin să mulțumesc edilului orașului Capitală a Culturii, Iașul, țin să mulțumesc celor care m-au invitat la acest eveniment important, familiei Filomena și Daniel Corbu.

În continuarea programului acestui festival voi pleca azi la Chișinău, adică în Basarabia, unde românii sunt săraci de mângâiere. Mângâierea noastră e iubire. Mângâierea noastră e credința în Dumnezeu”, pentru a depune flori la bustul Poetului Grigore Vieru, în numele Asociației Mihai Eminescu- Viena, păstrând în minte cuvintele sale pline de modestie, încărcate de simboluri:
„Sunt iarbă/Mai simplu nu pot fi/ !

Laura Hant / Asociația ”Mihai Eminescu, Viena

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 4, 2024
    Românii din Austria vor fi colindați de copii ai parohiei Aluniș

    În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2024, o parte din copiii și tinerii parohiei din Aluniș, județul Arad, însoțiți de preotul paroh Sorin-Ioan Ilota, presbitera Ancuța Ilota cât și…

    • decembrie 2, 2024
    Cum a fost sărbătorită Ziua Națională a României în Parohia „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena

    Sala Parohială a Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare“ din Viena a găzduit un eveniment cu totul special, care a combinat istoria, creativitatea și spiritul sărbătorilor de iarnă. Atelierul organizat cu…