Când America strănută, lumea întreagă răcește – Avertismentul lansat de liderii G7

Liderii financiari ai naţiunilor din G7 au avertizat sâmbătă cu privire la creşterea incertitudinii economice, într-un final moderat al unei întâlniri de trei zile, umbrită de preocupările legate de impasul datoriei SUA şi de consecinţele Invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters, potrivit news.ro

Reuniunea din oraşul japonez Niigata a avut loc în momentul în care factorii de decizie la nivel mondial – deja preocupaţi de falimentele unor bănci regionale americane şi eforturile de a reduce dependenţa de China – sunt acum forţaţi să se confrunte cu un default din partea celei mai mari economii a lumii.

În timp ce comunicatul nu menţionează impasul plafonului datoriei SUA, acesta a figurat constant în discuţii.

Lipsa unui acord politic în SUA pen tru creşterea plafonului datoriilor guvernului federal a lovit pieţele, deoarece costurile îndatorării au crescut ca urmare a înăspririi politicii monetare agresive din partea băncilor centrale din SUA şi Europa.

”Economia globală a dat dovadă de rezistenţă la multiple şocuri, inclusiv pandemia de Covid-19, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi presiunile inflaţioniste asociate”, au spus miniştrii de finanţe şi bancherii centrali.

”Trebuie să rămânem vigilenţi şi să rămânem agile şi flexibili în politica noastră macroeconomică pe fondul incertitudinii crescute cu privire la perspectivele economice globale”, au adăugat ei în comunicatul de după întâlnire.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care a spus că un prim default al SUA ar putea avea loc în câteva săptămâni dacă impasul nu va firezolvat, a declarat sâmbătă că impasul este ”mai dificil” decât în trecut, dar că speră într-o soluţie.

Ministrul de Finanţe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a făcut o evaluare serioasă, spunând că ar fi ”absolut devastator” dacă Statele Unite nu ar ajunge la un acord pentru a ridica limita de împrumut federal şi ar avea creşterea economică ”deprimată”.

Şefii băncilor centrale din G7 au promis că vor combate inflaţia ”crescută” şi că se vor asigura că aşteptările cu privire la viitoarele mişcări ale preţurilor rămân bine ancorate, semn că mulţi dintre ei nu vor lăsa garda jos împotriva unei inflaţii încăpăţânat de ridicate.

Problema plafonului datoriei SUA a fost discutată la o cină de joi seară, a declarat ministrul japonez de Finanţe Shunichi Suzuki, într-o conferinţă de presă după întâlnire. Acesta a refuzat să detalieze.

Căutând să liniştească investitorii după recentele falimente ale băncilor din SUA, şefii financiari din G7 au menţinutinut o evaluare din aprilie conform căreia sistemul financiar global este ”rezistent”.

Dar ei s-au angajat în comunicat să abordeze ”lacunele de date, de supraveghere şi de reglementare din sistemul bancar”.

China, deşi nu este membră a G7, a fost un subiect central al discuţiilor.

Japonia a condus eforturile de diversificare a lanţurilor de aprovizionare şi de a reduce dependenţa puternică a G7 de a doua cea mai mare economie a lumii.

În comunicat, liderii financiari au stabilit un termen limită de sfârşit de an pentru lansarea unei noi scheme de diversificare a lanţurilor globale de aprovizionare.

Aceasta presupune ca G7 să ofere ajutor ţărilor cu venituri mici şi medii pentru a le asigura un rol mai important în lanţurile de aprovizionare pentru produse legate de energie.

”Diversificarea lanţurilor de aprovizionare poate contribui la protejarea securităţii energetice şi ne poate ajuta să menţinem stabilitatea macroeconomică”, a adăugat comunicatul.

Acesta nu a menţionat o idee, semnalată de Statele Unite, de a lua în considerare restricţii direcţionate asupra investiţiilor în China pentru a combate utilizarea de către Beijing ”a coerciţiei economice” împotriva altor ţări.

Dar a spus că ţările G7 vor lucra pentru a se asigura că investiţiile străine în infrastructura critică ”nu subminează suveranitatea economică a ţărilor gazdă”.

Multe bănci centrale se confruntă cu un punct de inflexiune, cu creşteri agresive ale ratei dobânzii cheie, care încep să încetinească creşterea şi să tulbure sistemul bancar.

Guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, care a prezidat discuţia despre politica monetară a reuniunii, a declarat că majoritatea băncilor centrale par să simtă că impactul majorărilor anterioare ale ratelor dobânzilor nu este încă manifestat pe deplin.

Mulţi au spus că vor să stabilească politica monetară ţinând cont de acest punct”, a spus el la conferinţa de presă cu Suzuki.

Grupul şi-a reiterat condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina şi s-a angajat să consolideze monitorizarea tranzacţiilor transfrontaliere dintre Rusia şi alte ţări.

Discuţiile vor pune bazele summitului G7 care va începe vineri la Hiroshima, unde va apărea îngrijorarea cu privire la utilizarea de către China ”a coerciţiei economice” în relaţiile sale în străinătate.

Preşedintele american Joe Biden plănuia să participe la summitul de la Hiroshima, a spus Yellen, dar a adăugat că a spus că ar putea anula călătoria, dacă progresul realizat în impasul datoriei va fi insuficient.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 23, 2024
    Cât câștigă un român care lucrează la o fermă în Germania

    Un tânăr român, cu o experiență de șapte ani într-o fermă din Germania, a împărtășit detalii despre activitatea sa profesională și condițiile de muncă. El lucrează într-o fermă care adăpostește…

    • decembrie 19, 2024
    Important pentru românii din Diaspora: Wizz Air mută trei zboruri pe aeroportul Băneasa

    Wizz Air îşi va muta o parte din zborurile sale din Bucureşti pe Aeroportul Internaţional Băneasa „Aurel Vlaicu”, din 15 ianuarie, fiind vorba despre rutele Cracovia, Napoli şi Abu Dhabi.…