Datele recente ale recensământului României arată că țara a pierdut cel mai mare număr de locuitori din toată istoria sa, cât în toate dezastrele adunate pe ultimele sute de ani.
Aceasta este o tendință care a apărut înca dinainte de perioada aderării la NATO și UE, însă exodul în masă a început să se pronunțe imediat după acești markeri istorici. Deși sărăcia a condus la pierderea populației an după an, orașe precum București sau Cluj continuă să fie lideri în creșterea populației.
Mircea Geoană trage un semnal de alarmă
România se confruntă cu o criză demografică fără precedent, cu aproximativ cinci milioane de români care au părăsit țara în căutarea unor oportunități mai bune. Această migrație în masă a tinerilor a lăsat o urmă adâncă în societatea românească. Ba mai mult, această criză a afectat economia țării, sistemul de sănătate, sistemul educațional și multe alte aspecte ale vieții de zi cu zi.
Mircea Geoană a mai ținut să sublinieze că România este o țară cu o dezvoltare neuniformă, o problemă care a devenit mai evidentă după integrarea în Uniunea Europeană. Diferența dintre regiunile dezvoltate, cum ar fi București și Cluj, și restul țării este mai mare decât înainte. Această disparitate se datorează unei teorii de dezvoltare demodate, care lasă restul să se descurce cu consecințele. Acesta este un model care nu are nicio legătură cu ideologiile clasice și care nu este nici social, nici politic ori liberal. Acest model ar trebui să ia în considerare bunăstarea tuturor și să încurajeze dezvoltarea uniformă a întregii țări.
Cauzele pierderii populației
Marea majoritate a pierderii de populație este cauzată de acești factori:
- de cei care aleg să se mute în altă țară
- de oamenii care se duc la muncă
- de decesele care depășesc nașterile
Pe parcursul ultimului an în România au avut loc aproximativ 180.000 de nașteri dar au murit un număr aproape dublu, respectiv 340.000 conform Institutului Național pentru Statistică. Nu trebuie să ai astfel parte de cunoștințe prea avansate de matematică că să îți dai seama că România va ajunge în următorii 50 de ani la nivelul populației din Bulgaria.
Ar trebui să fim cu toții în stare să spunem cu mândrie că trăim în cele mai privilegiate timpuri ale istoriei noastre, dar se pare că este mai dificil să faci asta atunci când statul tău conduce națiunea de multe ori în detrimentul populației.