Fundația Friedrich Ebert în parteneriat cu New Economy Trust (NET), proiect academic internațional al Asociației Proiectul România 2030, organizează luni, 13 februarie 2023, în intervalul orar 18:00 – 19:30 (ora locală Berlin) o masă rotundă despre importanța rezilienței în actualul context internațional marcat de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, decuplarea de combustibili fosili ruși în Occident, precum și de exploziile de pe gazoductele North Stream.
Evenimentul se va bucura de prezența Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, iar discuțiile se vor axa pe importanța coeziunii societale, a mecanismelor democratice robuste, precum și a sistemelor media transparente – aspecte absolut necesare pentru a putea face față provocărilor și șocurilor actuale.
Reziliența nu se rezumă doar la recuperarea în urma unor catastrofe și a unei defecțiuni a infrastructurii (dezastre naturale, atac hibrid sau armat). În prezent, definiția rezilienței trebuie să fie extinsă pentru a acoperi provocările cu care se confruntă societățile deschise și democrațiile incluzive. Pregătirea civilă și societală reprezintă pilonii centrali ai acestei capacități și permit alianțelor (NATO, UE) ca entitate colectivă și statelor, în special, să facă față acestui tip de șocuri.
Discuțiile din cadrul mesei rotunde se vor desfășura în conformitate cu regula Chatham House.
Informații de background:
New Economy Trust (NET) acționează ca un spațiu de discuție și o platformă cu scopul de a proiecta împreună soluții de politici publice inovatoare, adaptate pentru dezvoltarea noilor membri ai Uniunii Europene. Scopul NET este de a contribui la accelerarea procesului lor de convergență deplină și finalizarea integrării lor europene.
În viziunea NET, în prezent ne confruntăm cu evoluții structurale strategice, economice și societale care se suprapun și cu șocuri de o amploare fără precedent, care necesită transformări structurale și simultane în practic toate sferele activității umane. În plus, adâncirea inegalităților și a dislocărilor profunde produc tensiuni masive în sistemele noastre democratice, sociale și politice. Riscul de fracturi amplificate în interiorul societăților noastre și în întreaga lume democratică este real. Momentele de schimbare profundă aduc atât pericole, cât și oportunități.
Asociația Proiectul România 2030 este un loc de întâlnire al celor care cred într-o politică a speranței, decenței, integrității și echității, un accelerator de idei și soluții, precum și o mișcare pentru generarea unui Salt Istoric al României. Punând inovarea în centrul politicilor transformării, Proiectul România 2030 își propune să contribuie la un Nou Contract economic, social, de sustenabilitate și democratic pentru Romania.
Mai multe detalii despre New Economy Trust și Asociația Proiectul România 2030 pe site-ul: https://www.ro2030.ro/