Care este planul de urgență al Austriei, dacă Rusia taie aprovizionarea cu gaz?

Pe fondul temerilor legate de ce s-ar putea întâmpla dacă aprovizionarea cu gaze către Austria ar fi întreruptă, guvernul federal a elaborat un pachet de măsuri pentru a crea o rezervă strategică de gaze.

S-a raportat corect că Austria depinde foarte mult de gazul natural rusesc. Dar ce s-ar întâmpla dacă livrările ar fi suspendate sau oprite cu totul? Austria se aprovizionează în proporție de 80% cu gaz din Rusia, astfel că țara ar fi grav afectată, dacă aprovizionarea ar fi întreruptă din cauza războiului din Ucraina, a rupturii relațiilor diplomatice sau a oricărui alt eveniment neprevăzut. Acesta este motivul pentru care guvernul federal a făcutpublic un pachet de măsuri pentru a proteja rezervele de gaze ale Austriei, în cazul unei urgențe energetice.

Ce este în pachet?

Ministrul Energiei, Leonore Gewessler și ministrul Finanțelor, Magnus Brunner, au prezentat planurile în urma unei reuniuni în Consiliul de Miniștri de miercuri, 18 mai. Cele mai importante puncte includ o creștere a rezervei strategice de gaze cu 7,4 terawați oră (TWh) la 20 TWh. Aceasta ar acoperi consumul de gaz al Austriei timp de două luni de iarnă, dar gazul suplimentar nu ar fi provenit din Rusia, potrivit Kronen Zeitung . 

Gewessler a declarat: „Această măsură va reduce semnificativ dependența de gazul rusesc!” Creșterea rezervei strategice cu livrări non-rusești va reduce dependența Austriei de gazul rusesc la 70% –  apreciază Gewessler. În plus, instalațiile de stocare a gazelor situate în Austria, cum ar fi instalația Haidach din Salzburg – trebuie să fie conectate la rețeaua de gaze din Austria. Haidach, la care gazul este furnizat de Gazprom, este în prezent conectat doar la rețeaua de conducte a Germaniei și nu a fost reumplut de ceva timp. În cele din urmă, orice gaz neutilizat din depozitele companiei ar trebui să fie la dispoziția Guvernului, dacă este necesar. Companiile vor fi compensate financiar pentru acest lucru.

Dar iarna viitoare?!

Cancelarul federal Karl Nehammer a declarat deja că depozitele de gaze din Austria trebuie să fie pline în proporție de 80%, înainte de sezonul următor de toamnă și iarnă.

Nivelul de stocare este în prezent de 26%!

Conform publicației Der Standard, nivelul de stocare a gazului este în prezent de circa 26%. Gewessler a făcut, de asemenea, apel la publicul austriac, să facă modificări care să contribuie la reducerea dependenței de gaz pentru energie, solicitând înlocuirea cazanelor pe gaz cu alte sisteme de încălzire. Ea a declarat: „Împreună suntem puternici și împreună putem realiza acest lucru!”

Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, este de așteptat ca importurile de energie rusească să fie vizate în continuare de sancțiunile UE. Ce ar putea însemna asta pentru Austria?

Liderii UE discută în prezent posibile noi sancțiuni asupra petrolului și gazelor rusești, ca răspuns la invazia Rusiei și la războiul ulterior din Ucraina.

Dar, în timp ce majoritatea țărilor UE sunt unite în condamnarea războiului și în sprijinul sancțiunilor contra Rusiei, solidaritatea europeană începe să arate fisuri când vine vorba de un posibil embargo asupra importului de gaz rusesc. Austria și-a exprimat clar opoziția față de sancțiunile asupra energiei rusești, mai ales pentru că importurile de gaze rusești reprezintă 80% din întregul consum de gaz al țării. Germania ezită, de asemenea, să susțină o astfel de mișcare, deoarece țara depinde de gazul rusesc pentru circa 50% din necesarul de gaz. Între timp, experții economici încearcă să prezică impactul sancțiunilor asupra economiilor din UE, lucru care nu este ușor din cauza naturii fără precedent a situației. 

Iată ce ar putea însemna tăierea gazului pentru Austria!

Un raport recent al Conseil d’analyse économique (CAE) – un institut de cercetare economică pentru guvernul francez, afirmă că impactul economic al sancțiunilor asupra gazului rusesc ar duce la o scădere cu 0,15 până la 0,3% a venitului național brut în Franța. Franța se aprovizionează în prezent cu circa 20% din totalul consumului de gaz din Rusia. Potrivit CAE, impactul asupra Germaniei ar fi mai mare la 0,3% la nivelul inferior, dar, posibil, până la 3%. Acest lucru este legat de dependența mai mare a Germaniei de gazul rusesc, în comparație cu Franța. Raportul mai precizează că economiile din Lituania, Bulgaria, Slovacia, Finlanda și Republica Cehă ar putea înregistra o scădere a venitului național între unu și cinci procente. Acest lucru se datorează unei dependențe mari de importurile de gaze rusești în aceste țări. Austria nu este menționată în raport, dar pentru a oferi o comparație, Slovacia se aprovizionează în prezent cu 85% din totalul gazului necesar din Rusia, cu doar 5% mai mult decât Austria.

Michael Landesmann, cercetător principal la Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena (WIIW), a declarat pentru publicația The Local: „Nu există încă un studiu echivalent pentru Austria, așa că suntem puțin în întuneric, dar la fel sunt și alți modelatori. Este o situație fără precedent!” Cu toate acestea, Landesmann a adăugat: „Dacă ar exista un studiu în Austria, ar arăta un impact similar cu Germania, dar ar putea exista o oarecare flexibilitate a aprovizionării în Austria și spațiu pentru negocieri, deoarece este o țară mai mică decât Germania!” În plus, el a spus că există diferite moduri în care sancțiunile UE ar putea fi implementate, pentru a reduce impactul și pentru a evita oprirea permanentă a furnizării de gaz rusesc.  Landesmann, care este și profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, a declarat: „Am putea opri importurile de gaze pentru trei luni. Acest lucru ar putea avea un impact economic semnificativ asupra Rusiei și ar fi un gest diplomatic! Această abordare ar necesita utilizarea cu pricepere a resurselor existente și o redistribuire a gazelor la cele mai importante nevoi. Iar dacă mutați activitățile industriale în munca temporară cu normă redusă, ca în criza Covid, nu este sfârșitul lumii!”- a opinat el. Landesmann consideră că următoarele luni mai calde ar putea fi momentul potrivit pentru a impune restricții temporare la importul de gaz rusesc și a subliniat că cel mai mare impact asupra gospodăriilor ar fi o creștere a prețurilor la gaz, care ar putea fi apoi compensată cu subvenții. Landesmann a arătat: „Suntem încă departe de iarnă, așa că problema este ce măsuri luăm în aceste  luni intermediare!”

Dar dacă UE a adoptat o astfel de abordare, marea întrebare este dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi atunci pregătit să revină la nivelurile anterioare de aprovizionare cu gaz pentru Uniunea Europeană, mai târziu, în cursul anului. Landesmann a spus: „Desigur, totul va depinde de reacția Rusiei, dar ar fi irațional ca Rusia să oprească toate livrările de gaz, din cauza impactului asupra economiei rusești!”  Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Elisabeth Christen, economist senior la Institutul Austriac de Cercetare Economică (Wifo), a declarat pentru publicația ‘The Local’ că, deși UE este dependentă de aprovizionarea cu gaze din Rusia, este o „dependență reciprocă”. 

Care industrii austriece ar fi cel mai afectate de un embargo? 

Industriile din Austria cu o dependență ridicată de gaze naturale includ industria chimică, agricultură, farmaceutică (deși acest sector este mai mic decât în ​​Germania) și oțel. Aceasta înseamnă că un embargo asupra gazului rusesc ar afecta aceste industrii mai greu decât altele, dar Landesmann crede că există modalități de a atenua impactul. El a declarat pentru The Local: „Un embargo ar implica o mulțime de schimbări pentru aceste industrii și ar putea fi implicate opriri ale producției în industrie, dar știm cum să facem față acestui lucru, din criza Covid. Putem menține oamenii angajați, fără ca aceștia să lucreze efectiv!” Potrivit lui Landesmann, o altă posibilă soluție ar putea fi o inițiativă la nivel european de redistribuire a aprovizionării cu gaze în blocul comunitar, ceea ce ar reduce impactul asupra țărilor cele mai afectate de un potențial embargo. Cu toate acestea, deoarece ar circula mai puțin gaz în țară, ar mai fi unele decizii dificile de luat cu privire la industriile din Austria, care să primească o aprovizionare limitată cu gaz.

Ce măsuri a întreprins deja Austria ca răspuns la criză?

Guvernul federal austriac a activat deja sistemul de alertă de gaz al țării, plasând Austria la nivelul unu al planului de urgență pe trei niveluri. Planul de urgență a fost activat după ce Rusia a anunțat că viitoarele livrări de gaze pot fi plătite doar cu ruble, ca urmare a sancțiunilor internaționale rezultate din invazia Rusiei în Ucraina. Până acum, furnizarea de gaze din Rusia către țările UE nu a fost întreruptă și contractele sunt încă în curs de derulare. Guvernul austriac a introdus, de asemenea, o nouă lege de stocare a gazelor, pentru a se asigura că țara are o aprovizionare de rezervă de 12,6 terawatt-oră de gaz. Potrivit publicației Wiener Zeitung , acesta este echivalent cu consumul mediu de gaz în timpul unei luni reci de iarnă în Austria.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 23, 2024
    Cât câștigă un român care lucrează la o fermă în Germania

    Un tânăr român, cu o experiență de șapte ani într-o fermă din Germania, a împărtășit detalii despre activitatea sa profesională și condițiile de muncă. El lucrează într-o fermă care adăpostește…

    • decembrie 19, 2024
    Important pentru românii din Diaspora: Wizz Air mută trei zboruri pe aeroportul Băneasa

    Wizz Air îşi va muta o parte din zborurile sale din Bucureşti pe Aeroportul Internaţional Băneasa „Aurel Vlaicu”, din 15 ianuarie, fiind vorba despre rutele Cracovia, Napoli şi Abu Dhabi.…