Potrivit agenției de presă ansa.it, un grup de cercetare italian a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanșeze răspunsuri imune la tumori și care ar putea crește eficacitatea medicamentelor de imunoterapie.
Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de reglementare imunologică din cadrul secției Armenise-Harvard, de la Institutul Italian de Medicină Genomică (IIGM). Specialiștii afirmă că vaccinul folosește un virus ca un cal troian și instruiește sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase.
Echipa de cercetare are sediul la Fundația de Oncologie IRCCS din Piemont, la Candiolo, lângă Torino. Descoperirea a fost ilustrată într-o lucrare publicată în revista Science Translational Medicine. Vaccinul a fost realizat în colaborare cu compania elvețiană/italiană de biotehnologie Nouscom. Acesta s-a dovedit eficient, în asociere cu un medicament de imunoterapie, testat pe 12 pacienți cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică.
„Considerăm că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost hotărât dovedită și că datele obținute în primele studii clinice sunt foarte promițătoare!” – a declarat șeful laboratorului Armenise-Harvard, Luigia Pace. „Există acum o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri, care să fie eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer”! – a precizat aceasta pentru Agenția ANSA.
Guvernul bulgar a anunțat că introduce temporar controlul la granița cu România
Guvernul bulgar a anunțat că a adoptat decizia de a introduce temporar controlul de frontieră la granița internă bulgaro-română. Consiliul de Miniștri a adoptat Hotărârea privind introducerea temporară a controlului…