Se încheie o epocă: Germania nu mai este jupânul Europei!

Timp de un deceniu, Berlinul a deținut autoritatea morală și financiară în Uniunea Europeană, orientând politica și făcând pe polițistul rău pentru economiile mai slabe din sud. Criza energetică a răsturnat acest echilibru.

Dependența Germaniei de Rusia a scos la iveală defectele modelului său economic – o industrie de mare intensitate care funcționează pe bază de gaz ieftin – și orbirea clasei sale politice față de Kremlin.

În timp ce Berlinul încă se confruntă cu șocul, sudul Europei se afirmă tot mai mult. Nu este vorba de o răzbunare pentru anii de austeritate condusă de nemți, ci de o recalibrare a forțelor care ar putea avea ca rezultat final o Europă mai sănătoasă.

Teresa Ribera, ministrul spaniol al tranziției ecologice, și-a arătat dinții când a ripostat la propunerea Comisiei Europene care cere ca toate cele 27 de state membre să reducă consumul de energie cu 15% în această iarnă. În replică, Ribera a susținut că Madridul și-a făcut temele. A avut o expunere redusă la Rusia și a investit masiv în surse regenerabile; cel mai important, a susținut ea, Spania a „trăit în limita mijloacelor sale”.

Mai pe șleau, europenii și-au dat seama că “Made in Germany” a fost construit pe o rețea alimentată de Gazprom, una șubredă.

Energia a devenit o problemă europeană abia atunci când riscurile pentru Germania au început să pară insurmontabile.

Acest lucru reflectă problema Europei în ceea ce privește elaborarea de politici și arată calea către o soluție. Este timpul ca propunerile din sud să fie luate mai în serios. O reechilibrare, dacă duce la îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor, ar trebui să fie binevenită la Bruxelles, unde fiecare lider vorbește simultan atât publicului său intern, cât și omologilor săi.

O ciocnire între Nord și Sud ar trage Europa înapoi după un deceniu de rezolvare comună a problemelor. Dar poate că, având în vedere dimensiunea fiascoului german și provocările pe care le ridică pentru întreaga Europă, Berlinul nu ar trebui să fie surprins să vadă că Sudul cere un cuvânt mai important de spus. S-a încheiat era în care “Germania știe cel mai bine”.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/stiri-externe/se-incheie-o-epoca-germania-nu-mai-este-jupanul-europei-770366.html

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • ianuarie 2, 2025
    Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale

    Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale. Potrivit documentului, Călin Georgescu cere Curții Europene a Drepturilor Omului să oblige statul român să organizeze…

    • decembrie 23, 2024
    Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declarat că i s-a propus să candideze la Preşedinţie, dar a declinat propunerea

    Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declarat, duminică seară, că i s-a propus să candideze la Preşedinţie, dar a declinat propunerea, motivând că nu poartă „pălării mult mai mari”…