Telefonul mobil, noua armă a Asiei împotriva dolarului!

Moneda americană se află din nou în centrul atenției, după cum o demonstrează creșterea  până la un maxim al ultimilor 20 de ani și utilizarea sa de către Washington pentru a-l izola pe președintele rus Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina. Și acest lucru va lăsa o umbră lungă.

Dar, de data aceasta, adevărata oportunitate pentru băncile asiatice este de a contribui la moderarea cererii de dolari, un proces pe care analiștii îl numesc „de-dolarizare”.

Finanțatorii nu pot dicta exportatorilor alegerea monedei de facturare; de asemenea, nu pot nici să atenueze dorințele investitorilor de a găsi un refugiu sigur. Ceea ce pot face, însă, este să elimine moneda americană din acele plăți transfrontaliere în care este superfluă.

Din punct de vedere tehnologic, acest lucru a devenit fezabil. Începând cu Coreea de Sud în 2001 – și China și India un deceniu mai târziu – plățile cu amănuntul în timp real, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, au luat amploare în Asia, iar smartphone-urile și codurile QR au accelerat adoptarea în ultimii câțiva ani.

Rețeaua

O persoană fizică sau juridică poate încasa o creanță instantaneu și aproape gratuit. Un progres remarcabil, deoarece Indonezia a intrat în funcțiune cu sistemul său BI-FAST în 2021, cu doi ani înainte de lansarea propusă a unui serviciu comparabil în SUA.

În prezent, factorii de decizie politică doresc să reunească ceea ce fiecare națiune asiatică face cu succes în interiorul propriilor granițe pentru a crea o rețea mai mare.

O astfel de interconectare a sistemelor de plăți naționale ar putea deveni o realitate pentru cinci dintre cele mai mari economii din Asia de Sud-Est – Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia și Filipine – până în noiembrie, a declarat recent guvernatorul Băncii Indoneziei, Perry Warjiyo.

Conform planului, plățile tranzacționate în Thailanda cu ajutorul unei aplicații indoneziene vor fi schimbate direct între rupie și baht, fără a mai fi nevoie de dolarul american ca intermediar, potrivit Bloomberg News.

Asta înseamnă că, pentru cumpărăturile de mică valoare, conturile bancare din oricare dintre cele cinci economii participante vor deveni practic interoperabile.

Singaporezii care vizitează Indonezia nu vor mai fi nevoiți să suporte comisioanele ascunse și ratele de schimb nefavorabile ale tranzacțiilor internaționale cu carduri de credit; banii vor fi debitați din depozitele lor în dolari singaporezi de acasă și vor fi creditați în conturile locale ale comercianților exprimate în rupii. Cu un cod QR care facilitează plățile, procesul nu se va simți diferit de cel al unui transfer național.

Anul trecut, PayNow din Singapore a stabilit prima legătură transfrontalieră din lume cu PromptPay din Thailanda pentru a permite transferuri de fonduri în timp real către numere de telefonie mobilă din cealaltă țară.

Important la acest club este că numărul de membri poate fi păstrat deschis. Orice țară care este de acord să respecte regulile comune se poate alătura, contribuind la crearea unui World Wide Web în cele peste 60 de țări în care rețelele naționale sunt deja suficient de rapide pentru a credita conturile bancare ale beneficiarilor în timp real, la orice oră din zi sau din noapte.

După cum a demonstrat legătura dintre Singapore și Thailanda, o astfel de legătură poate duce la economii de costuri pentru utilizatori, datorită unor rate de schimb mai competitive și unor comisioane bancare reduse sau inexistente.

Obținerea unor câștiguri în materie de bunăstare pentru consumatori la o scară mai largă va fi un obiectiv valoros în sine; faptul că nu trebuie să se bazeze pe moneda americană pentru a unge roțile comerțului ar trebui să facă această idee și mai atractivă.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/stiri-externe/telefonul-mobil-noua-arma-a-asiei-impotriva-dolarului-769628.html

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 19, 2024
    Guvernul bulgar a anunțat că introduce temporar controlul la granița cu România

    Guvernul bulgar a anunțat că a adoptat decizia de a introduce temporar controlul de frontieră la granița internă bulgaro-română. Consiliul de Miniștri a adoptat Hotărârea privind introducerea temporară a controlului…

    • decembrie 18, 2024
    VIDEO Bani negri în Casa Domnului? Evaziune fiscală „românească” în Biserica Sf. Ștefan cel Mare din Viena

    Fiscul austriac a demarat o anchetă în care verifică dacă spectacolul lui Ștefan Hrușcă susținut, pe 8 decembrie 2024, în Biserica românească „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena a respectat…