Derapaj european: Vaccinul anti-Covid trebuie administrat din 3 în 3 luni!

Protecția vaccinului, din ce în ce mai anemică

Autoritățile medicale europene susțin că riscurile de spitalizare și deces sunt mai mari la persoanele de peste 60 de ani și la bărbații care au făcut doza a treia acum trei luni și cer urgentarea dozei a patra. Totodată, a doua doză de rapel ar restabili protecția împotriva Covid-19 pe o perioadă de două luni și jumătate, susțin reprezentanții Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). 

De la o protecție de 4 luni a dozei booster s-a ajuns la o protecție de doar trei luni. Autoritățile europene susțin că studiile au arătat că riscurile de spitalizări și decese sunt mai mari la persoanele cu vârste de peste 60 de ani și la bărbații care au făcut doza booster în urmă cu trei luni, făcând apel la urgentarea administrării celei de-a patra doze. Literatura publicată indică faptul că eficacitatea vaccinului împotriva efectelor severe cauzate de Omicron rămâne ridicată, inclusiv în rândul grupelor de vârstă mai înaintate, cu o protecție puternică continuă, în general, în jur de 80-90%, la aproximativ două până la trei luni după primirea primului rapel, susține ECDC.

”O a doua doză de rapel de ARNm restabilește eficacitatea vaccinului împotriva bolii severe, care rămâne stabilă timp de până la 10 săptămâni, dar perioade mai lungi de urmărire nu sunt încă disponibile. O analiză preliminară din Portugalia sugerează că eficacitatea vaccinului poate fi redusă împotriva infecției cu BA.5 în comparație cu infecția cu BA.2, în timp ce datele din Africa de Sud indică faptul că eficacitatea ridicată împotriva bolii severe a fost menținută”, se arată într-un comunicat al ECDC. În prezent, 20 de țări recomandă administrarea unei a doua doze de rapel, mai ales pentru grupele de vârstă de la 60+ până la 80+ ani și pentru rezidenții unităților de îngrijire pe termen lung, cu un interval de timp după prima doză de rapel variind între trei și cinci luni. Până în prezent, au fost administrate aproximativ 16,5 milioane de doze pentru al doilea rapel, majoritatea celor de peste 60 de ani (88%).

Doza a patra, prioritară în țările vaccinate

Modelarea matematică arată că, pentru țările care au peste 40% din populație vaccinate că primul rapel, al doilea booster ar avea un impact substanțial asupra restabilirii protecției induse de vaccin împotriva spitalizării la persoanele de peste 60 de ani, de la mijlocul lunii iulie până la sfârșitul anului 2022, cu o creștere mediană absolută așteptată de 17% la 1 noiembrie 2022. Pentru țările cu un procent de sub 40% pentru primul rapel, închiderea acoperirii cu schema primară de vaccinare și cu primul rapel ar avea un efect general mai mare decât o administrare a dozei a patra, cu o creștere medie absolută așteptată a protecției indusă de vaccin împotriva spitalizării de 16% la 1 noiembrie 2022.

Beneficiul în ceea ce privește protecția împotriva spitalizării indusă de vaccin la populația peste 60 de ani scade cu cât data de începere a celei de-a doua lansări de rapel este amânată, evaluându-se date de începere în iulie, august, septembrie sau octombrie. Potrivit datelor raportate în 10 iulie 2022, 72,8% din populația totală din UE/SEE era vaccinată cu schema primară și 52,9% cu prima doză de rapel. În rândul persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste, absorbția vaccinului este mai mare, 90,8% schema completă și 83,1% primul booster, dar cu disparități semnificative între țările UE/SEE.

Valuri în toamnă și în iarnă

Potrivit ECDC, în așteptarea unor noi valuri de infecție care ar putea apărea în sezonul de toamnă/iarnă, țările ar trebui să ia în considerare necesitatea lansării unor doze suplimentare de rapel de vaccinuri ARNm pentru grupurile de populație cu risc de boală severă (de exemplu, persoane cu vârsta peste 60 de ani), cu comorbidități subiacente, indivizi imunocompromiși și femei gravide. ”Vaccinurile actualizate adaptate la Omicron vor fi probabil autorizate pentru utilizare în UE în septembrie și posibil disponibile în ultimul trimestru al anului 2022, dar este important să se continue eforturile de creștere a ratelor de vaccinare cu vaccinurile disponibile pentru grupurile cu risc crescut de boală severă în timp util și să nu aștepte noile vaccinuri adaptate la Omicron”, se mai precizează în comunicatul ECDC.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/coronavirus/derapaj-european-vaccinul-anti-covid-trebuie-administrat-din-3-in-3-luni-769522.html

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 19, 2024
    Guvernul bulgar a anunțat că introduce temporar controlul la granița cu România

    Guvernul bulgar a anunțat că a adoptat decizia de a introduce temporar controlul de frontieră la granița internă bulgaro-română. Consiliul de Miniștri a adoptat Hotărârea privind introducerea temporară a controlului…

    • decembrie 18, 2024
    VIDEO Bani negri în Casa Domnului? Evaziune fiscală „românească” în Biserica Sf. Ștefan cel Mare din Viena

    Fiscul austriac a demarat o anchetă în care verifică dacă spectacolul lui Ștefan Hrușcă susținut, pe 8 decembrie 2024, în Biserica românească „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena a respectat…