Vaccinul poate provoca simptome lungi de Covid, spun cercetătorii

Karen Smith


ADAUGĂ UN COMENTARIU

Proteina Spike din vaccinul împotriva Covid-19 poate persista în țesuturile umane și celulele imune luni de zile după vaccinare și este asociată cu inflamarea sistemului imunitar și simptome debilitante, a descoperit un studiu realizat de cercetătorii americani.

Studiul, aflat în prezent în pre-print (încă nu a fost revizuit de către colegi), a analizat probe de sânge de la 50 persoane vaccinate care sufereau de simptome persistente similare cu cele observate în Long Covid, cum ar fi oboseala, ceața creierului și durerea de cap, la săptămâni sau luni după vaccinare ( o medie de 105 zile la momentul studiului, variind de la 38 la 245 de zile). Aceste probe au fost comparate cu probe de sânge de la 35 persoane vaccinate care nu prezentau astfel de simptome. Niciunul dintre participanți nu a avut Covid, confirmat prin teste de anticorpi și celule T.

Cercetătorii au descoperit niveluri semnificativ crescute de proteine ​​​​spike în celulele imunitare din sânge ale celor care suferă simptome similare cu Covid-ul lung post-vaccinare, comparativ cu cei fără simptome după vaccinare. Acest lucru poate fi văzut în diagrama de mai jos: nivelurile mai ridicate din coloanele pacientului din dreapta, în comparație cu coloanele de control din partea stângă, înseamnă niveluri mai mari de proteină spike (S1) în două tipuri diferite de celule imunitare.

Pe lângă nivelurile crescute de proteine ​​​​Spike, cercetătorii au descoperit indicatori ai inflamației sistemului imunitar la cei cu simptome post-vaccinare. Pe baza acestui fapt, ei sugerează un mecanism prin care proteina Spike persistentă în celulele imune declanșează un răspuns inflamator al sistemului imunitar care provoacă simptomele. Autorii intră în câteva detalii despre căile biologice care ar putea fi implicate.

Simptomele experimentate după vaccinare au fost foarte asemănătoare cu simptomele lungi de Covid după infecție, notează autorii, cu excepția faptului că nu au inclus dificultăți de respirație și pierderea mirosului și a gustului. Într-un studiu anterior, publicat în Frontiers in Immunology, aceiași autori au efectuat o analiză echivalentă asupra indivizilor care se confruntă cu simptome lungi de Covid după infecție și au găsit niveluri similare crescute de proteine ​​​​spike în celulele imunitare și inflamație similară a sistemului imunitar. Menționând că replica virală continuă „s-ar putea să nu fie necesară pentru simptome prelungite”, ei concluzionează că acest lucru le susține ipoteza unei cauze comune a simptomelor în ambele cazuri, și anume persistența proteinei spike în celulele imune care declanșează inflamația.

Ei adaugă că persistența proteinei spike din vaccinare pare să fie un „contribuitor important” al simptomelor similare cu Covid-ul lung post-vaccinare și, în plus, având în vedere că proteina spike „singura eliberată prin vaccinare poate provoca caracteristici patologice similare”, poate fi un de asemenea, „contribuitorul major” al simptomelor lungi de Covid post-infecție. Cu alte cuvinte, Covid-ul de lungă durată după infecție poate fi cauzat sau prelungit de proteina Spike din vaccin, decât de infecție.

În studiul anterior al autorilor, aceștia n-au spus dacă probele provin de la indivizi vaccinați sau nevaccinați, ceea ce înseamnă că rămâne deschis că aceștia colectau proteine ​​​​Spike din vaccinuri, decât de la infecție. În acel studiu, autorii au remarcat că proteina Spike identificată a fost de obicei sub formă de fragmente, nu de particule întregi de virus, ceea ce este în concordanță cu posibilitatea ca acestea să provină din vaccin.

Descoperirea că proteina Spike poate persista în organism luni de zile după vaccinare, provocând aparent inflamarea continuă a sistemului imunitar și simptome debilitante, este foarte semnificativă și contrar a ceea ce au susținut producătorii de vaccinuri că nu ar fi cazul. Acesta sugerează un posibil mecanism pentru evenimente adverse grave care afectează sistemul cardiovascular, cum ar fi inflamația inimii și cheaguri de sânge, timp de câteva luni după vaccinare. Având în vedere rata ridicată a deceselor din cauze cardiovasculare în ultimele 12 luni, ar trebui investigată fără întârziere posibilitatea ca vaccinurile să fie implicate.

  • Jurnalul Romanesc Viena

    Related Posts

    • decembrie 19, 2024
    Guvernul bulgar a anunțat că introduce temporar controlul la granița cu România

    Guvernul bulgar a anunțat că a adoptat decizia de a introduce temporar controlul de frontieră la granița internă bulgaro-română. Consiliul de Miniștri a adoptat Hotărârea privind introducerea temporară a controlului…

    • decembrie 18, 2024
    VIDEO Bani negri în Casa Domnului? Evaziune fiscală „românească” în Biserica Sf. Ștefan cel Mare din Viena

    Fiscul austriac a demarat o anchetă în care verifică dacă spectacolul lui Ștefan Hrușcă susținut, pe 8 decembrie 2024, în Biserica românească „Sfântul Ștefan cel Mare” din Viena a respectat…